Tulosta

Särkylääkkeet

Särkylääkkeet

 

Suomessa myytävät särkylääkkeet voidaan jakaa tulehduskipulääkkeisiin, kipu- ja kuumelääkkeeseen sekä keskushermoston kautta vaikuttaviin kipulääkkeisiin.  Tulehduskipulääkkeillä tarkoitetaan yhdisteitä, joilla on tulehdusta ja kipua lievittävä sekä kuumetta alentava vaikutus. Osa tulehduskipulääkkeistä on saatavilla apteekista ilman reseptiä, mutta voimakkaimmat vahvuudet vaativat lääkemääräyksen.

Kipu – ja kuumelääkkeillä tarkoitetaan parasetamolia sisältäviä tuotteita, joilla on kipua lievittävä ja kuumetta alentava vaikutus. Pienemmät pakkauskoot parasetamoli valmisteista on saatavilla apteekista ilman reseptiä.

Keskushermostoon vaikuttavat särkylääkkeet vaativat aina lääkemääräyksen ja ne ovat yleensä kolmiolääkkeitä. Joka vuosi yli miljoonan suomalaista käyttää särkylääkkeitä erilaisiin akuutteihin ja kroonisiin kipuihin sekä tulehduksiin. Noin Kolmasosa kaikista särkylääkkeistä hankitaan apteekista ilman reseptiä. Tulehdussärkylääkkeitä otetaan eniten tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoidossa. Särkylääkkeitä käytetään yleisesti myös erilaisten särkyjen, migreenin, kuukautiskipujen sekä kuumeen hoidossa. Yleisesti flunssaan käytettävät valmisteet sisältävät myös tulehduskipulääkkeitä, joten flunssan aikana on syytä ottaa huomioon mitkä valmisteet sopivat käytettäväksi yhtä aikaa.

Kuten kaikilla lääkkeillä, myös särkylääkkeillä on haittavaikutuksia. Yleisimmät haittavaikutukset kohdistuvat ruoansulatuskanavaan ja erityisesti mahalaukun ja ohutsuolen alkuosaan. Vähintään joka kolmannen vakavan mahahaavan on arvioitu liittyvän tulehduskipulääkkeiden käyttöön. Lähes 200 ihmistä kuolee vuosittain Suomessa tulehduskipulääkkeiden aiheuttamiin ruoansulatuskanavan vaurioihin.

Suomessa ylivoimaisesti eniten käytetty särkylääke on Burana, joka sisältää vaikuttavana aineena ibuprofeenia. Ilman reseptiä apteekista voi ostaa kerrallaan 30 kappaletta ibuprofeeni 400 mg sisältäviä tabletteja. Ibusal sekä Ibuxin sisältävät myös ibuprofeenia vaikuttavana aineena. Toinen ilman reseptiä saatava tulehduskipulääke Aspirin sisältää vaikuttavana aineena asetyylisalisyylihappoa. Aspiriinille löytyy myös rinnakkaisvalmiste nimeltä Disperin. Kipu- ja särkytiloihin, joihin ei liity tulehdusta, kannattaa käyttää vatsaystävällisempää parasetamolia sisältävää valmistetta, kuten Panadol, Pamol tai Para-tabs.


Näytä yhdellä sivulla
Lajitteluperuste: