Tulosta

Vaihdevuodet

Vaihdevuodet

Yleistä

Vaihdevuodet eli klimakterium on ajanjakso, jolloin naisten munasarjojen toiminta heikkenee ja loppuu kokonaan. Vaihdevuosien lähestyessä munarakkuloiden lukumäärä vähenee ja ovulaatiot loppuvat, jolloin myös estrogeenihormonin eritys vähenee selvästi. Menopaussi on naisten viimeisin kuukautisvuoto, jonka oma hormonituotanto saa aikaan. Tämä tapahtuu keskimäärin suomalaisilla naisilla 51 vuoden iässä, mutta vaihteluväli on 45–55 vuoden välillä johtuen yksilöllisestä eroista ja elämäntavoista.  Esimerkiksi tupakointi aikaistaa vaihdevuosia 1-2 vuodella. Lisäksi syöpähoidot voivat aikaistaa menopaussia samoin kun munasarjojen poisto. Vaihdevuosiin liittyy myös käsite perimenopaussi, jolla tarkoitetaan menopaussia edeltävää aikaa sekä vuotta sen jälkeen. Menopaussin lääketieteellisenä kriteerinä pidetään, että kuukautiset ovat olleet poissa yli vuoden vaihdevuosi-ikäisellä naisella. Yli kolme neljästä naisesta saa menopaussin jälkeen vaihdevuosioireita, joiden voimakkuus vaihtelee yksilöittäin. Yleisesti on havaittu, että maistetut ruoat, kahvi ja tupakointi pahentavat oireita. Vaihdevuosioireet johtuvat pitkälti munasarjojen estrogeeni tuotannon huomattavasta vähenemisestä menopaussin jälkeen. Tavallisimmat oireet vaihdevuosissa ovat kuumat aallot, punoitus ja hikoilu. Nämä oireet kestävät tavallisesta parisen vuotta. Lisäksi monilla naisilla esiintyy unihäiriötä, väsymystä, mielialan vaihtelua, seksuaalista haluttomuutta sekä tiheävirtsaisuutta. Menopaussin jälkeen naisen kehossa tapahtuu myös fyysisiä muutoksia. Emättimen limakalvo ohenee sekä kuivuu ja samalla emättimen pH nousee. Monilla naisilla myös rinnat pienenevät. Samalla ihon kimmoisuus vähenee, josta seuraa ryppyjen muodostuminen. Lisäksi estrogeenin vähenemisen seurauksen luumassa alkaa vähentyä nopeasti, jonka vuoksi menopaussin jälkeen naisten tulisi huolehtia kalsiumin ja D-vitamiini riittävästi saannista ympäri vuoden.

Toteaminen

Yli 45-vuotialla naisilla vaihdevuosi diagnoosi voidaan tehdä pelkkien oireiden perusteella, jolloin kuukautisten loppumista yli vuoden ajaksi voidaan pitää kriteerinä. Tällöin ei tarvitse turvautua laboratoriokokeisiin. Kuitenkin jos kuukautiset loppuvat nuoremmalla iällä, on tehtävä tutkimuksia, joilla voidaan selvittää mahdollisen menopaussin alkaminen.

Hoito

Vaihdevuosioireita voidaan lievittää ja hallita kotikonstein. Tupakoinnin lopettaminen ja kahvinjuomisen rajoittaminen vähentävät oireita. Samoin tulisten ruokien välttäminen on suositeltavaa. Ylipainoisilla naisilla laihduttaminen vähentää oireista varsinkin hikoilua tehokkaasti. Säännöllisellä liikunnalla on sekä fyysisiä että psyykkisiä vaikutuksia, jotka helpottavat oireita. Lisäksi lääkäriltä on mahdollisuus hakea lääkemääräys hormonikorvaushoitoon. Apteekista on myös saatavilla vaihdevuosioireita helpottavia tuotteita ilman reseptiä, kuten Femal balans. Emättimen limakalvojen kuivuuteen on saatavilla myös ilman reseptiä oleva voide tai puikkovalmiste nimeltäovestin .