COVID-19

Antigeenikotitestit

Antigeenitestit soveltuvat akuutin koronatartunnan toteamiseen. Antigeenitestit tunnistavat tartunnan parhaiten, kun oireiden alkamisesta on kulunut korkeintaan 5 päivää.

Vasta-ainetestit

Vasta-ainetestin avulla voit alustavasti arvioida, oletko aiemmin sairastanut koronavirustaudin. Vasta-ainetestit havaitsevat vasta-aineet, joita elimistö muodostaa koronavirusta vastaan. Ne eivät siis havaitse suoraan itse virusta. Kotona tehtävät vasta-ainetestit tehdään sormenpääverinäytteestä. Vasta-aineet nousevat veressä havaittavalle tasolle vasta-ainetyypin mukaan noin viikon–kolmen kuluessa tartunnasta. Koronatartunnan alkuvaiheessa testi voi antaa negatiivisen tuloksen, koska vasta-aineita ei ole vielä muodostunut riittävästi. Siksi vasta-ainetesti ei kerro luotettavasti, onko henkilöllä koronatartunta. Vasta-ainetesti ei myöskään kerro, onko virus varmasti poistunut elimistöstä taudin loppuvaiheessa.

Koronatesti oireettomien testaamiseen

Verkkokaupassamme olevat koronan pikatestit sopivat oireettomien ja oireellisten henkilöiden testaukseen. STM suosittelee käyttämään koronatesteja oireettomille. Koronatestit oireettomille löydät alla olevasta tuoteluettelosta.

Huomioi nämä asiat, kun teet kotitestiä

  • Tarkista, että pakkaus on ehjä.
  • Tarkista viimeinen käyttöpäivämäärä ja oikeat säilytysolosuhteet.
  • Jos epäilet tuotteen luotettavuutta, älä käytä sitä.
  • Kun teet testiä, noudata huolellisesti valmistajan antamia ohjeita.
  • Tulkitse tulos valmistajan antamien ohjeiden mukaisesti.
  • Jos epäilet tuotevirhettä ja että tuote ei toimi kuten sen pitäisi, ilmoita siitä tuotteen myyjälle.
  • Yksikään markkinoilla oleva testi ei ole 100-prosenttisen varma. Monet tekijät näytteenotossa ja ajoituksessa voivat vaikuttaa tulokseen.